Et «nudge» er et dytt og «nudging» handler om å legge til rette for at du skal velge det jeg ønsker at du skal velge.
Vi tenker kanskje ikke over det, men hvordan valget er «designet» betyr ofte mer enn hva vi egentlig vil velge. Kanskje har vi ikke så mye valgfrihet som vi liker å tro?
Vi tenker kortsiktig og velger som regel den enkleste løsningen. Det kan utnyttes på godt og vondt.
Nordic choice hotels bruker nudging for å kaste 613 tonn mindre matavfall hvert år. De har mindre tallerkener, noe som automatisk får oss til å forsyne oss med mindre. Banker bruker nudging for å få oss til å betale mer i rentekostnader. På efaktura legger de inn et minstebeløp, fremfor å legge inn hele beløpet vi skylder.
Nudge 1 – Informasjon
Den første måten å nudge på handler om informasjon og er kanskje den mest brukte og mest overvurderte nudgen i dagens samfunn. Bruksansvisninger, kontrakter, og lange, skriftlige avtaler som vi godkjenner hver gang vi laster ned noe, blir ofte ikke lest. Det tar for lang tid.
Men kanskje hadde du tatt trappen oftere dersom du fikk vite hvor mange kalorier du forbrenner for hvert steg? Informasjon på en ny måte, som er lettere å forholde seg til kan være med på å gjøre informasjon effektivt igjen.
Nudge 2 – Standardalternativ
Vi foretrekker å spare energi ved at valg blir tatt for oss og vi velger derfor oftere standardalternativet. For eksempel velger vi oftere «dagens rett» enn andre alternativer på menyen. Spisesteder kan påvirke folkehelsa direkte ved å velge å plassere den mest helsemessige retten som «dagens rett» eller «kokkens valg».
Standardalternativ blir også brukt på kopimaskiner der det er forhåndsvalgt å ha utskrift på begge sider – for å spare miljøet (og penger).
Land med organdonasjon som standardalternativ har en betydelig høyere andel registrerte organdonorer fordi det er brysomt å avregistrere seg. Hadde du vært organdonor dersom du måtte melde deg av for å ikke være det?
Johnson & Goldstein’s 2003 paper in Science http://www.dangoldstein.com/papers/DefaultsScience.pdf
Vi reagerer negativt dersom vi får for mange valg. Som Obama sier det:
«You’ll see I wear only gray or blue suits,» [Obama] said. «I’m trying to pare down decisions. I don’t want to make decisions about what I’m eating or wearing. Because I have too many other decisions to make.»
Nudge 3 – Referansepunkt
Vi sammenligner også valg, og valgene endrer seg ut ifra hva som er referansepunktet. For eksempel kan både størrelsen og fargen på en tallerken være et referansepunkt. Samme mengde mat ser mer ut på et lite fat.
Fargen på tallerkenen har også betydning for hvor mye du forsyner deg med. Høy kontrast mellom tallerken og mat gjør at du forsyner deg med mindre. Faktisk så mye som 30% mindre uten at du tenker over det – i følge en studie fra Cornell University. Pasta i tomatsaus på en hvit tallerken gjør at du spiser mindre enn hvis du tar pasta i tomatsaus på en rød tallerken.
http://foodpsychology.cornell.edu/discoveries/large-plate-mistake
http://foodpsychology.cornell.edu/discoveries/color-your-plates-matters
Nudge 4 – Feedback
Når vi får tibakemeldinger blir vi motiverte. Vi blir sett, og derfor «teller» det vi gjør. For eksempel kan pulsklokke, skritteller og andre teknologiske hjelpemidler fungere som et nudge for å få deg til å yte mer.
Feedback kan brukes for å få flere til å kildesortere. I en studie ble det gitt tilbakemelding på om de som bodde i din gate var bedre eller verre på kildesortering sammenlignet med andre i nabolaget. De fikk enten et postkort med smilefjes på eller et postkort med surfjes på. Sorteringen økte hos begge grupper.
http://eprints.lse.ac.uk/37810/1/Designing_for_nudge_effects_(lsero).pdf (side 8)
I Danmark, Japan, USA og Mexico, har de veier som spiller en sang som tilbakemelding på om du klarer å holde fartsgrensen. Hvis du ikke gjør det, blir melodien sur. Tipper at det hjelper ganske mye på lysten til å holde fartsgrensen.
Vi velger også som regel en løsning oftere dersom den er gøy. 66% flere tok trappen fremfor heisen når trappen ble omgjort til et piano:
Flere morsomme løsninger finnes på: http://www.thefuntheory.com
Nudge 5 – Sosiale normer
Dette er kanskje den mest virkningsfulle måten å nudge på. Det er utrolig hvor mye vi lar oss påvirke av hva andre gjør og hva som er sosialt akseptert.
Er det greit å ta heisen når du skal i et møte hos Helsedirektoratet og du møter dette? Du hadde kanskje sett deg litt ekstra rundt for å sjekke om noen ser deg?
Nudge 6 – Forandre fysisk miljø
Byplanlegging og arkitektur kan gjøre mye for folkehelsa. Hva med å plassere alle skoler på en bakketopp? Den bakken du må gå opp minst 1 gang, 190 dager i året, gjennom flere år blir fort en stor helsegevinst.
Eller hva med en påmalt flue i do for å få flere gutter til å treffe riktig?
Det skal være lett å velge rett!
Legg igjen en kommentar