Barnets første 1000 dager (fra unnfangelse til 2 år) er avgjørende for å sikre optimal vekst, helse og utvikling. Globalt er det kun 38% som ammer eksklusivt og 11,8 % av alle barn dør som en direkte følge av suboptimal ammepraksis.
Normal vektøkning og kaloribehov per uke for barnet:
0-3 mnd: 150-225 g/uke
3-6 mnd: 100-175 g/uke
Vekten dobles de første 3-5 månedene og triples det første året. Energibehovet ligger på ca 100 kcal per gram fram til 6 måneder og ligger på 80 kcal fra 6-12 måneder. (Voksne trenger ca 40 kcal/g).
Argumenter for å amme
Forhold for mor | Forhold for barn |
Hjelper å nå normalvekt | Morsmelk bidrar til en sunn tarmflora og er lett fordøyelig |
Mindre risiko for brystkreft, eggstokkreft, leddgikt og metabolsk syndrom. Reduserer blødning etter fødsel. | Immunmodulerende (feks IgA som beskytter slimhinner og tarmkanal mot infeksjoner), betennelseshemmende og antibakterielle stoffer fra morsmelk gir bedre immunforsvar |
Oxytocin frigjøres som gjør at livmoren trekker seg sammen til normal størrelse fortere | Mindre risiko for overvekt, høyt blodtrykk, diabetes type 1 og 2 og muligens Chrons og cøliaki |
Billig og miljøvennlig. Slipper å kjøpe morsmelkerstatning og belaste miljøet. | Optimal, dynamisk sammensetning av næringsstoffer for barnet uten behov for mat eller vann |
Nærhet og tilknytning til barnet | Nærhet og tilknytning til mor, positive assosiasjoner til mat |
Prolaktin utsetter eggløsningen så det blir lengre intervall mellom graviditetene | Jern fra morsmelk absorberes i større grad enn jern fra morsmelkerstatning |
Amming bør starte senest 1 time etter fødsel. Det er anbefalt eksklusiv amming frem til minst 6 måneder. Deretter amming i minst 1-2 år.Man bør også unngå overdreven slanking når barnet ammes i og med at miljøgifter fra fettvevet frigjøres og utskilles i melken.
NB: Vitamin D tilskudd er anbefalt fra 1 måneds alder i og med at det er det eneste næringsstoffet det finnes lite av i morsmelk.
Morsmelk
Morsmelken varierer over tid.
Første uken: colostrum som er viktig for barnets immunsystem (rik på igA)
Første to ukene: transisjonsmelk
Resten av ammeperioden: Moden melk: for- og ettermelk (ettermelk mer rik på fett)
Næringsstoffer i morsmelk som varierer mest med hva mor spiser:
Vannløselige vitaminer og spesielt B-vitaminer
Fettsyresammensetningen (EPA og DHA spesielt viktig)
Jod (OBS: mange mødre har suboptimal jodstatus, noe som kan føre til redusert mental utvikling hos barnet)
Tegn på at babyen er sulten:
Babyen er sulten når de fører hendene til munnen, sutter på dem, og beveger hodet fra side til siden med munnen åpen. Spedbarn bør mates før de begynner å gråte fordi det er et sent tegn på sult.
Anbefalinger til mor under amming:
Øk matinntaket noe
Reduser inntaket av koffeinholdige drikker som kaffe
Unngå alkohol helt de første 6 ukene – deretter begrens inntaket
Unngå inntak av gjedde og stor ferskvannsfisk (tunfisk spesielt) på grunn av høy innhold av kvikksølv. Det er usikkert hvor mye tungmetaller laks inneholder, men Helsedirektoratet råder gravide til å spise maks 2 måltider laks i uka.
Øk inntak av marint omega-3 (for eksempel fra makrell)
Overgang til fast føde
Utfordring: barnets magekapasitet i forhold til behovet for næringsstoffer. Viktig med næringstett mat.
Næringsstoffer spedbarn har ekstra stort behov for:
Vitamin A, C, D, jod og jern.
Jernmangel er den vanligste mangeltilstanden hos barn under 2 år i Norge.
Grunnlaget for jernlager og sinklager til babyen skal dannes før/under graviditet og varer i ca 6 måneder. Lite jern og sink i morsmelken gjør at det er behov for jern og sink fra mat etter ca 6 måneder.
Mat spedbarn bør være ekstra forsiktige med å innta:
Peanøtter og lignende (lett å sette fast i halsen)
Honning (fare for botulisme)
Salt (nyrene er ikke helt ferdig utviklet)
Kumelk bør ikke inntas før fylte ett år på grunn av at kumelk hemmer opptaket av jern. I tillegg er det et høyt innhold av protein i kumelk i forhold til morsmelk, noe spedbarn tåler dårlig i fordi nyrene ikke er ferdig utviklet. I kumelk er proteininnholdet 30 g/L og i morsmelk er proteininnholdet 15 g/L i starten, men blir etterhvert 7-9 g/L.
Legg igjen en kommentar